Onafhankelijk stadsdichter

© Koen Broos

STADSDICHTERS IN ANTWERPEN

Van Mijn moeilijk lief van Tom Lanoye tot Losgeld van Ruth Lasters: stadsgedichten doen Antwerpen bewegen, ze slaan, ze zalven, ze bezweren, ze bezingen, ze verstillen. Al twintig jaar lang vormt het stadsdichterschap een unieke traditie in deze stad, een veelverzig verhaal geschreven door een stoet aan literaire talenten, elk met een andere stem, een eigen stijl, maar telkens opnieuw met handen vol vers vuur.

Het Antwerpse stadsdichterschap is een begrip, tot ver buiten alle denkbare muren. Een poëtisch huzarenstuk met een grote artistieke en sociale betekenis. Een verhaal dat nu eens als een warme wind, dan weer als een verfrissende bries door de straten waait.

Op gedichtendag 2023 krijgt het stadsdichterschap een nieuw hoofdstuk. Na 20 jaar door de stad gedragen te zijn gaan we nu op eigen benen staan. In 2023–2024 zullen Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-k en Lies Van Gasse als stadsdichters voluit zingen, voor de stad, voor haar bewoners, en misschien meest nog voor de fundamentele vrijheid van het woord.


www.stadsdichters.be

STEUN ONS

Met jouw steun maak je een onafhankelijk stadsdichterschap mee mogelijk. En dat is meer dan ooit nodig. Het nieuwe stadsdichterschap wordt niet meer door de stad gedragen. Heel wat partners en burgers leggen samen om dit verhaal te realiseren. Ook jouw bijdrage maakt een groot verschil.

De inkomsten van crowdfunding worden ingezet voor drukwerk en verspreiding van stadsgedichten, schrijfvergoedingen voor de stadsdichters en productiekosten om projecten van de stadsdichters te realiseren.

Via de QR-code hieronder kan je een vrije bijdrage storten. Heb je geen Payconiq, dan zijn stortingen per overschrijving ook mogelijk op het rekeningnummer van Rataplan: BE BE81 7332 1828 8224, graag met vermelding 'steun stadsdichters'.